Programjaink
Camelot Mozgássárült Fiatalok Győri Egyesületének logója

"CAMELOT" Mozgássérült Fiatalok Győri Egyesülete

Bankszámlaszám: UniCredit Bank Hungary Zrt.: 10918001-00000020-63520002
Magyar honlap English - HomePage Deutsch - HomePage
Magyar   English   Deutsch

2011. évi programjaink voltak
Szakmai programjaink voltak: 2011-ben is együttműködtünk a Széchenyi István Egyetemmel; így egy szociális munkás szakos csoporttal esélyegyenlőségi napot szerveztünk, a másik, mérnök szakos diákokból álló csoporttal pedig folytattuk Győr akadálymentességi helyzetének felmérését.
Tudósítás

A Nyugat-Magyarországi Egyetemen szociálpedagógus hallgatóival a ParaNap nevű programon vettünk részt a tavasszal, ahol kerekes székes akadálypályával mutatkoztunk be a diákoknak.
Ezeket a programokat azért tartjuk fontosnak, mert az egyetemista fiatalok lehetőséget kapnak betekinteni életünkbe, nehézségeinkbe, örömeinkbe. Leendő szakemberként és remélhetőleg magánemberként is, ők toleráns, elfogadó emberek lesznek.
Hasonló céllal szerveztünk rendszeresen Esély órákat és jelentünk meg különböző programokon kerekes székes akadálypályával. Májusban az Európai Ifjúsági Hét keretében szervezett programokon vettünk rész, kaptunk lehetőséget a bemutatkozásra. A program érdekessége és célkitűzése volt, hogy a résztvevők egy spinning kerékpáron letekerjék a Győr-Brüsszel távolságot. Egyesületünk képviseletében egy kerekes székes társunk 6,7 km-t tekert le kézzel, a résztvevők csodálkozó pillantásai mellett.
Képviseletünkben 4 fő kapott lehetőséget, hogy részt vegyen a Németországban, Trierben megrendezett DanceAbility nevű programon. Itt a résztvevők, különböző országból érkező ép és sérült fiatalok közösen egy hét alatt kidolgoztak egy koreográfiát táncművész segítségével. A megszületett produkciót a program végén elő is adtak. Nagyon jó alkalom volt ez arra, hogy új ismerősöket, barátokat ismerjenek meg a résztevők.
Rendszeresen tartottunk találkozókat a Tudom, mit teszek-MiniAkadémia keretében. Aktuális konfliktusos helyzeteket beszéltünk meg, elemeztünk, próbáltunk megoldást találni. Érdekes és tanulságos alkalmak voltak, sokat tanultunk egymástól. Az ősszel építészmérnök hallgatókkal közösen szerveztük a Kampány az akadálymentesen tervezett épületekért című programot. A program során a vállalkozó kedvű diákok azt a feladatot kapták, hogy járják be az egyetem területén kijelölt tíz helyszínt kerekesszékkel. A cél az volt, hogy ne csak elméletben halljanak az akadálymentesítésről, hanem tapasztalják meg a gyakorlati fontosságát is. A diákok általános véleménye az volt, hogy bizony nem könnyű dolog felmenni egy rámpán vagy kinyitni az ajtót kerekes székből. Megígérték, hogy ők mindig akadálymentes épületeket fognak tervezni.
Tudósítások:
Tudósítás
és
Tudósítás


A Mikulás idén rendhagyó módon érkezett a gyerekekhez. Egyesületünk Kerekes székes Mikulást szervezett az ETO Parkba. Az adventi készülődésre érkező gyerekek és szüleik itt találkozhattak a puttonyos, kerekes székben ülő Mikulással és kis krampuszával. Tapasztalatunk szerint a gyerekek és szüleik is természetesen fogadták a meglepő látványt.
Cikk


Az év végén csatlakoztunk a Magyar Máltai Szeretetszolgálat adománygyűjtő akciójához; néhány tagunk egy győri bevásárlóközpontban gyűjtötték össze a vásárlók által ajándékozott élelmiszereket. Ez az akció jó lehetőség volt önkéntes munka végzésére, amivel azt szerettük volna bizonyítani és üzenni sorstársainknak, hogy mi, mozgássérültek is tudunk mások segítségére lenni, nem mindig mi várjuk mások segítségét.
Rendszeresen részt vettünk képzéseken, szakmai találkozókon, képzéseken. Ilyen volt például Balatonmáriafürdőn tavasszal és ősszel megrendezésre kerülő ifjúsági továbbképzés, illetve konferencia, melyek alkalmával sok hasznos tapasztalatot gyűjtöttünk egymástól, melyet munkánk során hasznosíthatunk.

Szabadidős programjaink: A hosszú tél után nagyon vártuk az első kimozdulási lehetőséget. Erre márciusban adódott lehetőség és 2 napos kirándulást szerveztünk Budapestre. Nagyon sok programot sűrítettünk a két napba: a programot Csodák Palotájában kezdtük. A technikai érdekességek után a Sziklakórházat tekintettük meg. A Budavári Labirintusba már este jutottunk el, így éjszakai túrán vettünk részt. Másnap Budai várba és a Halászbástyára való eljutás fáradalmait a napsütéses, Margitszigeten pihentük ki, végül pedig a Citadellán elénk táruló panorámával búcsúztunk Budapesttől. Önkénteseink nélkül csináltuk végig a programot, ki-kinek mit tudott, egymást segítve. Májusban ellátogattunk a Jeli arborétumba, ahol a rododendronok pompáztak. Nagyon kellemes napot töltöttünk el önkéntes barátaink társaságában. A nyár emlékezetes kiruccanása az ausztriai utazásunk volt. Egyik nap megnéztük Forchtensteinben Fraknó várát, másnap pedig a zord időjárás ellenére vállalkoztunk a kalandos utazásra a Schneeberg nevű hegyre, ami az Alpok előbástyája. A csaknem 2000 méteres magasságba a szalamander nevű fogaskerekű vonattal jutottunk fel. Június vége ellenére a hegyen alig volt 2 fok és erős szél fújt de gyönyörű látvány tárult elénk, a fellegekben éreztük magunkat, hiszen a felhők nem sokkal voltak felettünk.

Ezen kívül rendszeresen találtunk alkalmat a találkozásra tagjainkkal, barátainkkal, önkénteseinkkel; pl. közösen voltunk bornapon, szalonnasütésen, megnéztünk egy érdekes fotókiállítást egy győri laktanya történetéről, de a karácsonyi programunk sem maradt el.

A szabadidős programok az önfeledt kikapcsolódást, szórakozást, feltöltődést jelentettek a résztvevő számára.

EZEK TÖRTÉNTEK VELÜNK 2010-BEN
Visszatekintve a 2010-es esztendőre, megállapíthatjuk, hogy eseménydús évet tudhatunk magunk mögött.
Gazdagabbak lettünk tapasztalatokkal, emberi kapcsolatokkal, sok szép élménnyel.

2010. Január - Február
A téli nagy hidegben igyekeztünk ötleteket gyűjteni, hogy milyen programokat csináljunk, ha barátságosabbra fordul az idő! Pályázati lehetőségeket kerestünk, illetve dolgoztunk ki.

Folytatódott a 2009-ben kezdődött Önkéntes menedzsment tréning, melyen két tagunk vett részt, illetve a Kapacitásfejlesztés, forrásteremtés nevű képzés, amelyekre egyesületünk is jelentkezett, előbbire azért, hogy sikeresen tudjunk együtt dolgozni önkénteseinkkel, utóbbira pedig azért, hogy minél hatékonyabban tudjunk pályázni.

A Győr PLAZA-ban került megrendezésre az Esélyegyenlőségi nap, itt Kerekesszékes akadálypályánkkal jelentünk meg.

Rendszeresen tartottunk Esély órákat győri és Győr környéki általános és középiskolákban. Tapasztalataink szerint a gyerekek fogékonyak az új tapasztalatokra. Eleinte zárkózottak de amikor feloldódnak, már mernek kérdezni és kipróbálják a kerekesszéket is. Az a tapasztalatunk, ha már gyerekkorban megismernek minket, később természetesen fogják fogadni jelenlétünket a mindennapi életben.

2010. Március
Első igazi kimozdulási lehetőségünk a Nőnapi buli volt. A fiúk megszervezték, hogy elmenjünk egy péntek délután egy étterembe és megünnepeljük a Nőnapot. Jó hangulatban telt az idő, sokat nevettünk. Meglepetésképpen minden lány kapott virágot a fiúktól!

Egy andragógus hallgató fordult hozzánk; a diplomamunkája megírásában kért tőlünk segítséget.

2010. Április
A leginkább ismert és kedvelt tevékenységünk a Kerekesszékes akadálypálya. Több meghívásnak tettünk eleget; SZE Napok: Civil esélyegyenlőségi szakmai napon vettünk részt. Volt standunk de ezenkívül kerekesszékes akadálypályával ismerkedhettek az egyetemisták, illetve első alkalommal jelentkeztünk Élő Könyvtárral. A spontán beszélgetés által az érdeklődők megismerhették a válaszoló sorstársunkat és rajta keresztül bepillantást nyertek a mozgássérültek életébe. Ez a módszer alkalmas arra, hogy az emberekben a mozgássérültekkel szembeni előítélet csökkenjen. A könyvtárban a Könyvek mozgássérültek, akik válaszolnak az olvasók kérdéseire, sőt a Könyvek is tehetnek fel kérdéseket, így maguk is tanulhatnak.

Szintén ebben a hónapban Budapestre kaptunk meghívást a Mobilitástól a Nemformális tanulás napjára. Itt is a Kerekesszékes akadálypályával és az Élő Könyvtárral vettünk részt. A résztvevők fiatalokkal foglalkozó szakemberek voltak.

A győri Esélyek Háza meghívására vettünk részt a Fertődi Fitness című programon Kerekesszékes akadálypályával. A program a sport és a civil szervezetek megismerésére irányult.

Örömmel fogadtuk a hozzánk forduló főiskolásokat, egyetemistákat, aki a szakdolgozatuk megírásához kértek segítséget vagy valamilyen tárgyuk kapcsolódott a mozgássérültekhez, így szívesen osztottuk meg velük tapasztalatainkat. Ez segíti őket szakmai szemléletük formálásában. A nálunk töltött gyakorlati idő jó kiegészítője az elméletben tanultaknak. Szociálpedagógusok töltötték nálunk gyakorlatukat.

2010. Május
VI. CAMELOT KUPA:

Május 15-én szép napsütéses idővel indult a nap. Reménykedtünk benne, hogy ez így is marad. Jó lett volna, ha a hatodik alkalommal megrendezett Camelot Kupa jó hangulatához az időjárás is hozzájárult volna. Sajnos nem így történt, ám ez a versenyzők és a résztvevők jókedvén ez nem látszott.
Az ARRABONA RALLY CLUB csapata Bogesz vezetésével idén is, -immár hatodszor- teljes erőbedobással segítette rendezvényünket; kialakították a pályát az ügyességi versenyhez, kitalálták a tájékozódási verseny útvonalát, ellenőriztek, időt mértek, mindent éppen úgy végeztek, mint egy "igazi" versenyen.
A versenyzők, akik között többen vidékről érkeztek, különböző kategóriában indultak, attól függően, hogy kézi vagy lábbal vezérelt-e az autójuk.
Miután minden versenyző a navigátora segítségével célba ért, nem kisebb izgalom tartott lázban mindenkit. A program lövészettel folytatódott. Eközben szorgos kezeknek köszönhetően már rotyogott a paprikás krumpli a kondérban, aminek illata belengte a teret. Amíg Bogesz "elővarázsolta" laptopjából az eredményt, jókedvű beszélgetésre nyílt alkalom, meg lehetett beszélni a verseny részleteit, vezetéstechnikai eszmecsere folyt, hol egyetértve, hol nem egyetértve egymással.
Akik nem versenyeztek, "csak" szurkolni, segíteni jöttek, ők is jól érezték magukat.

Ezúton is köszönjük a szakmai és gyakorlati segítséget az A-R-C-nak, az önkénteseinknek és mindenkinek, aki valamilyen módon hozzájárult ahhoz, hogy a nap végén úgy búcsúzhattunk el egymástól, hogy: "jövőre folytatás következik!"

VI. CAMELOT KUPA - Écs, Rábaring 2010. május 15. 10.00 óra   

 

2010. Június
Ausztriában, Kleinfrauenhaidban, az ARBÖ-ben 30. jubileumi rendezvénye volt az osztrák autós szövetségnek, mely mozgássérült autóvezetők számára rendezte meg autós találkozóját és vezetéstechnikai bemutatóját.
A rendezvényen jelen voltak segédberendezéseket gyártó,- forgalmazó és átalakítást végző cégek, mozgássérültek oktatását végző autós iskolák, valamint mozgássérült autóvezetők, akik bemutatták a különböző segédberendezésekkel felszerelt járműveiket. A helyszínen lehetőség volt a járművek kipróbálására is.
A programot kibővítettük kirándulással: hajókáztunk a Fertő-tavon és ellátogattunk a Fertő-Hanság Nemzeti Parkba, ahol, akadálymentes madárlesről figyeltük a Fertő-tó élővilágát.
Hazafelé még bepillantottunk a fertődi kastély udvarára és a kastély melletti étteremben megvacsoráztunk, megbeszéltük az átélt élményeinket. Kedves helyi barátainknak köszönhetően eseménydús 2 napot töltöttünk el, amit azóta is szívesen emlegetünk.

"Generációk egymás közt, egymásért" című programon vettünk részt Kerekesszékes akadálypályával Győrújbaráton.

A Nagykőrösön rendezett MEOSZ Ifjúsági Tagozat konferenciáján egyesületünkből ketten előadást tartottak: pályázatírással és az Európai Önkéntes Szolgálattal (EVS) kapcsolatban.

2010. Július
A hónap jelentősebb programja közé sorolható a Xántus János Múzeum Trianon kiállításának megtekintése. Mindenkit lenyűgöztek a trianon idejéből származó tárgyak, korabeli fotók, plakátok, újságcikkek. A múzeum munkatársai nagyon kedvesen vártak minket, mint máskor is, amikor egy-egy időszaki kiállításra ellátogatunk hozzájuk.
Az érdekes program után kihasználtuk a szép péntek délutánt és elmentünk a Püspök-erdőbe szalonnát sütni.

2010. Augusztus
Régi tervünk vált valóra; elmentünk Debrecenbe a Virágkiállításra. Nagy meglepetésünkre a virágkompozíciók felvonulása először délelőtt, majd pedig este is látható volt. Mindegyik más-más élményt jelentett, más hangulata volt a különböző időszakokban a programnak.
A debreceni Ifitagozatos barátainknak köszönhetően nagyon jó helyről tudtuk végignézni a felvonulást. A 2 napos kirándulásunk során nagyot sétáltunk a városban, megnéztük a kaktusz kiállítást, az old timer bemutatót, este utcabálon vettünk részt, másnap pedig ellátogattunk a híres Nagyerdőbe is. Nagy élményt jelentett számunkra az országban is példaértékűnek számító akadálymentes tömegközlekedés. Semmi problémát nem jelentett, hogy 5 kerekesszékes a segítőikkel felszálljanak a helyi járatú buszra.

A nyár végén nagyon örültünk veszprémi barátainknak, akik meglátogattak minket. A hivatalos, tapasztalatcsere és az együttműködésünk ötletelése mellett kihasználtuk a lehetőséget városnézésre és egy kis esti éttermi látogatásra is. A jó hangulatnak a közelgő viharfelhők vetettek véget. Voltak, akik nem is úszták meg szárazon!

2010. Szeptember
A hónap elején egyesületünk két fővel képviseltette magát az Angliában, Birminghamben megrendezett Youth Together nevű programon, aminek célja a fogyatékossággal élőkkel foglalkozó szervezetek külföldi kapcsolatainak bővítése, különösen az Európai Önkéntes Szolgálattal (EVS) kapcsolatban. A találkozón részt vett több súlyosan mozgássérült fiatal is, ami azt bizonyítja, hogy nincs akadálya annak, hogy fogyatékossággal élő fiatal is részese lehessen a program által kínált kalandoknak, lehetőségeknek.

Csatlakoztunk a városban megrendezett Mobilitási hét programjához; kerékpáros, babakocsis, kerekes székes, gyalogos felvonulással hívtuk fel a közvélemény figyelmét az akadálymentes utak fontosságára.

Szociális munkás szakos hallgatók projekt gyakorlatukat kezdték nálunk. Velük tavaszra egy esélyegyenlőséggel kapcsolatos programot tervezünk.

2010. Október
Befejeződött a tavaly kezdődött Kapacitásfejlesztés, forrásteremtés nevű képzés. A képzés elvégzéséről tanúsítványt kaptunk. A záró konferencián lehetőséget kaptunk, hogy egyesületünk tevékenységét bemutathassuk. Nagyon hasznos volt számunkra ez a képzés már csak azért is mert sok szervezettel kerültünk kapcsolatba, akikkel a jövőben együtt tudunk dolgozni.

2010. November
Meghívást kaptunk Szombathelyre, az Egészség hét programjára. Kerekesszékes akadálypályát, illetve egy, a pozitív életszemléletről szóló előadást kértek tőlünk a megjelent vas megyei és szlovén vendégek számára.
Szociális munkás szakos hallgatók projekt gyakorlatuk keretében szervezték az Esélyek Háza segítségével a MÁS-NAP-ot. Ez egy délutáni program volt, amelyen részt vettek Szlovákiában működő sérültekkel foglalkozó szervezetek is. A színpadon egész délután kulturális program zajlott, zárásként pedig a dunaszerdahelyi Csakvan együttes lépett fel.

2010. december
Év végi szokásos programunk, a Mikulás Buli is nagyon jól sikerült. Ezek az alkalmak lehetőséget adnak a kimozdulásra azok számára is, akik egyébként nehezen jutnak el otthonuktól távolabbra. A jó hangulatot a Kapcsolat Band zenéje fokozta.
Idén a Mikulás Bulit összekötöttük jótékonykodással is; tagjaink és vendégeink által az iszapkatasztrófa területén élő gyerekek egy csoportja számára gyűjtöttünk mikulás csomagokat, amiket néhány tagunk juttatott el az érintetteknek, akik nagyon örültek a meglepetésnek. Arról számoltak be tagjaink, hogy a valóságban még sokkal megdöbbentőbb az iszapkatasztrófa által sújtott terület látványa, mint ahogy az a médiában látható volt.

Játsszunk MÁS-képp! Ez a program az Esély óra és a Kerekesszékes akadálypálya ötvözete volt. Egy győri középiskola lehetőséget adott számunkra, hogy megismertessük diákjaikkal a mozgássérültek életét. Az aula egy részében az akadálypályát próbálhatták ki a diákok, míg egy másik részen beszélgettünk velük, illetve egy power pointos prezentációt mutattunk nekik egyesületünk működéséről. A programon 392 középiskolás diák vett részt forgó rendszerben reggeltől délutánig.

Az év során a hozzánk fordulóknak igyekeztünk személyre szabott segítséget adni; tanulással, munkavállalással, jogosítványszerzéssel kapcsolatos kérdéseikben.
Egyesületünk tagjai kedvenc elfoglaltsága a sport. Többen pingpongoznak, tekéznek, dartsoznak, jet-skiznek, eveznek. Egyik tagunk novemberben az Új-Zélandon rendezett világbajnokságon negyedik helyezést ért el.
Az előre megszervezett programok mellett spontán programjaink is voltak, pl. a szalonnasütés, fagyizás, amikor a beszélgetés, találkozás öröméért jöttünk össze.

Programjainkról fotók láthatóak a Képek menüpontban a 2010-es évnél.

"CAMELOT" Mozgássérült Fiatalok Győri Egyesülete, 9021 Győr, Amadé László u. 1., adószám: 18980251-1-08

e-mail: info@camelotgyor.hu és gyor.camelot@gmail.com