Tevékenységeink
Camelot Mozgássárült Fiatalok Győri Egyesületének logója

"CAMELOT" Mozgássérült Fiatalok Győri Egyesülete

Bankszámlaszám: UniCredit Bank Hungary Zrt.: 10918001-00000020-63520002
Magyar honlap English - HomePage Deutsch - HomePage
Magyar   English   Deutsch

Esély-órákat tartunk általános-és középiskolákban. A megtartott órák keretében megismertetjük a gyerekekkel a mozgássérült emberek életét, nehézségeit és örömeit. A gyerekeknek lehetőséget kínálunk arra is, hogy kipróbálják a kerekesszéket. Győrben ez a szolgáltatás teljesen új, az iskolák nagy örömmel fogadták, élnek a lehetőséggel. Véleményünk szerint a szemléletformálást a gyerekeknél kell elkezdeni. Reményeink szerint ők már toleráns emberek, a mozgássérült emberek jelenlétét természetesen fogadó emberekké válnak és rajtuk keresztül egyre több ember válik elfogadóvá.

Kerekesszékes akadálypálya
Rendszeresen kapunk felkérést különböző program keretében (egyetemi nyílt nap, gyereknap, futóverseny, Mindenki Fesztiválja, Szociális Majális) kerekesszékes akadálypálya felállítására. A program keretében az érdeklődők kipróbálhatják a kerekesszék használatát, beleélhetik magukat a mozgássérült emberek életébe, különböző ügyességi feladatokat kapnak, melyeken keresztül megtapasztalhatják, milyen nehézségekkel kell számolnia egy kerekesszékes embernek a mindennapok során.

Élő Könyvtár
Személyes kapcsolat által lehetőség nyílik arra, hogy néhány pillanatra más szemén keresztül is láthassuk a világot. Számos kérdés, sztereotípia, előítélet merül fel az emberekben, s életünk során kevés lehetőségünk van ezek tisztázására. A könyvtárban a Könyvek mozgássérültek, akik válaszolnak az olvasók kérdéseire, sőt a Könyvek is tehetnek fel kérdéseket, így maguk is tanulhatnak.

Révész Szolgálat: egyesületünk a Magyar Máltai Szeretetszolgálattal karöltve elindította azt a hiánypótló szolgáltatást, melynek segítségével sorstársi tanácsadást valósítanak meg a speciális tanfolyamon részt vett mozgásukban korlátozott "révészek". Az önkéntes tevékenység során a rászorulóknak életvezetési, pszichológiai tanácsadást nyújtunk és szociális problémák megoldásában segítünk.

EVS (Európai Önkéntes Szolgálat) projektek
Eddig 3 EVS projektet valósítottunk meg. Egyik tagunk Berlinben egy Montessori Óvodában vett részt 9 hónapos Európai Önkéntes Szolgálaton. Másik tagunk 2005 nyarán 2 hónapos projektben vett részt Írországban, ahol a fogadószervezet honlapjának elkészítése volt a feladata. Mindkét fiú nagyon sok pozitív élménnyel tért haza. Előszeretettel ajánljuk sorstársainknak ezt a lehetőséget és szívesen átadjuk tapasztalatainkat a hozzánk fordulóknak. Ez egy olyan lehetőség, amelyben sortársaink az ép fiatalokkal egyenlő esélyt kapva, kipróbálhatják magukat rövidebb-hosszabb ideig idegen környezetben egy idegen nyelvi közösségben, rengeteg feledhetetlen élménnyel, emberi kapcsolattal, hasznos tapasztalatokkal gazdagítva magukat.
2008. februárjától pedig nem csak küldő, hanem fogadó szervezet is lettünk; egy német lányt fogadtunk 8 hónapra.

Akadálymentesség felmérése Győrben
A projekt keretében szeretnénk felmérni, hogy mennyire akadálymentes Győr városa, hogyan tud a különböző fogyatékossággal élő személy (látás, hallás, értelmi és mozgássérült), illetve az idősek és babakocsiban levő kisgyerekkel közlekedők a városban élni és a fontosabb közintézményeit, vendéglátó- és üzlethelységeit használni. A megvalósítás első lépése a város feltérképezése "sérült szemmel". A felméréshez felkértük a Széchenyi István Egyetem szociális munkás, illetve mérnök szakos hallgatóit, egyesületünk tagjai, valamint vak-és gyengénlátó segítőink pedig tapasztalati szakértőkként működtek közre. A feltérképezett helyekről szeretnénk egy adatbázist létrehozni.
Tudósítás: http://www.revitatv.hu/videotar/video-2479.html

Parkoló akció: a győri Esélyek Házával valamint a rendőrséggel és polgárőrséggel közösen megszervezett akció során végigjártuk a győri bevásárlóközpontok parkolóit, azt figyelve, hogy a mozgássérültek részére fenntartott parkolóhelyeket valóban a rászorulók foglalják-e el. A tapasztalatunk az volt, hogy sokszor jogosulatlanul foglalják el a parkolóhelyeket. Ezen a napon az autósoknak ez a tette nem maradt büntetlenül, a rendőrtől megkapták büntetésüket.
(Cikk olvasható az akcióról: http://www.kisalfold.hu/gyori_hirek/orjarat_kerekes_szekben/2057590/)

Információ nyújtás, tanácsadás, képzés
A hozzánk fordulók számára folyamatosan adunk tanácsot, információt munkavállalási, továbbtanulási kérdésekben, valamint gyógyászati segédeszközökkel, igényelhető támogatásokkal kapcsolatban.
Rendszeresen részt veszünk a tevékenységi körünkbe tartozó témájú konferenciákon, továbbképzéseken ismereteink bővítése érdekében.
Egyesületünk szívesen fogadja a hozzánk forduló főiskolásokat, egyetemistákat, akik gyakorlati helyül választottak minket, illetve a diplomamunkájuk megírásához kérnek tőlünk segítséget.

CAMELOT Kupa
Ez a program (mozgássérült autóvezetők ügyességi versenye) már hagyományosnak számít egyesületünk életében. A versenyt több kategóriában hirdetjük meg, annak megfelelően, hogy az autóvezető kézzel (segédberendezéssel) vagy lábban vezeti-e az autót. A versenyre vidékről is érkeznek sorstársak, akik már nagy örömmel várják a rendezvényt, ill. a találkozást a sorstársakkal. Az ügyességi versenyt 2009-ben színesítette a tájékozódási verseny; a Rábaringről kellett a versenyzőknek navigátoruk (és az itiner) segítségével eljutni Pannonhalma érintésével Écsre a lőtérre.

Szabadidős tevékenységek
Heti rendszerességgel klubfoglalkozásokat szervezünk tagjaink számára, melyek kimozdulási lehetőséget biztosítanak azon mozgássérültek számára, akiknek ez az egyetlen lehetőségük arra, hogy közösségben legyenek. Rendszeresen részt veszünk kulturális (mozi, színház, koncertlátogatás) és sportrendezvényeken, utazást, kirándulást, szabadtéri programokat (pl. szalonnasütés, bográcsozás) szervezünk, egyes ünnepeket (nőnap, mikulás, szilveszter stb.) egyesületünk tagjaival, önkénteseinkkel és barátainkkal közösen ünnepelünk.

Várjuk érdeklődésedet!

Telefonon: 96/523-590
E-mailen: gyor.camelot@gmail.com

"CAMELOT" Mozgássérült Fiatalok Győri Egyesülete, 9021 Győr, Amadé László u. 1., adószám: 18980251-1-08

e-mail: info@camelotgyor.hu és gyor.camelot@gmail.com